Historien om SKVULP

I 2013 skyllede en ide om en stor tilbagevende kulturbegivenhed i land på Holbæk Havn. Det skete efter mellem 50 og 100 gamle træskibe havde forladt havnen ovenpå Træskibssammenslutningens årlige pinsetræf, der blev en succes med op mod 30.000 gæster.

I de følgende par år blev der eksperimenteret med modeller til en stor folkelig kulturevent i et samarbejde mellem Holbæk kommune, lokale ildsjæle og eksterne festivalmagere. Holbæk Teater spillede en betydelig rolle i pionerårene og det var det lokale teater der inspirerende til at døbe den årlige festival med navnet SKVULP. I 2016 løb den første SKVULP festival af stablen på Holbæk Havn.

I dag er det Skvulp Fonden der, med en bestyrelse som udelukkende består af lokale frivillige og en stærk lokal professionel festivalledelse, driver værket, i kærlighed til fællesskabet. I 2020 og 2021 blev Skvulp aflyst på grund af Corona pandemien. Men inden da lykkedes det i 2017, 2018 og 2019 at afvikle den nu velkendte og populære Havnekulturfestival med stor succes, folkelig forankring og et stærkt stigende antal gæster.

Skvulps økonomi er sikret efter Holbæk kommune har besluttet at bevilge festivalen 2 mio. kr. i årlig støtte til og med 2023. Samtidig er det lykkedes at skabe et tæt samarbejde med Holbæks erhvervsliv, der gennem partnerskaber støtter festivalen med mere end 1 mio. kr.

Af Skvulp Fondens vedtægter fremgår det at: ”Fonden har til formål at tilrettelægge og gennemføre en årligt tilbagevendende unik, større ikke kommerciel bæredygtig Havnekulturfestival, i kærlighed til fællesskabet og med fri og gratis adgang for alle”. Den smukke formålsparagraf sikrer at Skvulp også fremover er en festival for alle og for hele Holbæk kommune – i kærlighed til fællesskabet.